fbpx

Start online albumverkoop zaterdag 29 mei 20h00

Training professionele identiteit: muzikaal improviseren

Blog   Muriel

In het kader van een training over professionele identiteit, ging ik met 12 directeuren muzikaal aan het werk.

De opbouw van een band is vergelijkbaar met dat van een gebouw: de drums en de bas zorgen voor het het fundament. Ze zijn een solide basis waar de muziek op kan staan en op kan rekenen. Als het fout gaat bij drums en bas, gaat het overal fout. De toetsen en/of de slaggitaar zijn vergelijkbaar met muren en ramen. Zij bepalen hoe goed de isolatie van de muziek is en hoeveel licht ernaar binnen komt . De solo’s en de zang tenslotte, die je het hardste hoort en het meeste ziet, zijn schilderwerk en afwerking. Een huis kan super stevig in elkaar zitten, maar als de verf eraf bladdert, zal het er snel shabby uit zien. Zo heeft elk bandlid zijn functie om te zorgen voor goede muziek.

Uiteraard kan hier vanaf worden geweken. De drums kunnen los barsten in een denderende drumsolo waarin ze hun zijn ondersteunende functie even aan de wilgen hangen om allerlei eigenwijze capriolen uit te halen. Idem dito voor de bas die de ruimte kan krijgen voor spannende loopjes en wilde toeren. Andersom kunnen op zo’n moment de andere bandleden ter compensatie even ondersteunend, strak en ritmisch worden, of stil zijn.

 

De band als metafoor voor professionele identiteit

De basisbezetting van onze popmuziek zit dus eigenlijk vrij eenvoudig in elkaar. En het functioneren van een team, een bedrijf of een afdeling, is heel vergelijkbaar. Ook daarin heb je de stille, constante krachten, de frivole, snelle  vernieuwers, de pietje preciezen, zij die verbinden en zij die hun eigen koers willen varen. Ze zijn allemaal nodig om tot een goede mix te komen en als team mooie muziek te produceren.

Hoe is het om als solist eens op een basfunctie te zitten? Hoe is het om als drums de boventoon te voeren? Tijdens deze sessie worden de deelnemers meegevoerd op een muzikaal avontuur, waarbij ze hun eigen kwaliteiten als mens, en zo dus hun professionele identiteit via de muziek ervaren. We spelen met ritme en melodie, met gelijkmatigheid versus variatie en wisselen de rollenpatronen af. Out of the box, een tikje spannend en met een flinke dosis humor en enthousiasme!

Kijk ook voor andere mogelijkheden om muziek in te zetten voor groepen

In samenwerking met William Strobbe en met dank aan de gastvrijheid van De Baak Seaside voor een toplokatie!

 

 

Reacties zijn gesloten.